Zavod za euroazijska istraživanja

Događanja

Naš partner SILKROAD 4.0 organizirao je hibridno događanje: "Istambul to Tel Aviv: Digital Silk Road meets Digital Connectivity."

u ponedjeljak, 30. svibnja 2022. na lokacijama Istambul i Zavod za euroazijska istraživanja.

Program je počeo u 17 sati i završio u 19:30 sati.


Delegacija iz Egipta posjetila je EFZG & ZEI

U utorak, 24. svibnja 2022. delegacija iz Egipta posjetila je Ekonomski fakultet. Ugostila ih je uprava Fakulteta.

Tom prilikom profesorice su upoznate s radom Fakulteta i Zavoda za euroazijska istraživanja. Domaćini i počasni gosti razgovarali su o mogućnostima suradnje s naglaskom na zajedničke međunarodne projekte.


Naš novi partner SILKROAD 4.0 organizirao je hibridno događanje: "Digital Silk Road meets Production & Industrial Cooperation. What Europe can learn from China. And China from Europe."

u četvrtak, 18.11.2021. na lokacijama Istambul i Zavod za euroazijska istraživanja. Program je počeo u 18 sati i završio u 19:30 sati.


Naš novi partner SILKROAD 4.0 organizirao je hibridno događanje: Digital Silk Road meets Mobility & Transport - Sea: What can Europe learn from China - or China from Europe

u četvrtak, 21.10.2021. na lokacijama Atena i Zavod za euroazijska istraživanja. Program je počeo u 18 sati i završio u 19:30 sati.

Na događanju su sudjelovali: Eva Kaili, članica Europskog parlamenta; Ioannis Theofanopoulos, bivši grčki ambasador u Kini; Kris Kosmala, Click & Connect i Jens Bastian, nezavisni analitičar i konzultant.

Naš novi partner SILKROAD 4.0 organizirao je Emerging Tech Tour Event

u četvrtak, 23.9.2021. na lokacijama Bukurešt i Zavod za euroazijska istraživanja. Program je počeo u 18 sati i završio u 19:30 sati.

Sažetak događanja: Neometana trgovina i ulaganja glavni su cilj Europske unije i mnogih drugih zemalja, uključujući Kinu. Međutim, izravna strana ulaganja EU-a u Kinu i kineska ulaganja u EU trpe zbog Sveobuhvatnog sporazum o ulaganjima između EU-a i Kine koji je "na čekanju". CAI prvenstveno favorizira veći pristup tržištu Kine europskim tvrtkama u uslugama i proizvodnji. No, može li se CAI ponovno aktivirati? Je li Rumunjska važna trgovačka zemlja BRI -a? Je li Rumunjska bila uspješna u privlačenju kineskih izravnih stranih ulaganja? Bilo je nekih zabrinutosti u EU zbog kineskih ulaganja u određene osjetljive sektore, unatoč relativno niskim razinama kineskih ulaganja u EU. Jesu li takvi strahovi opravdani? Kakvo je iskustvo kineskih tvrtki koje ulažu u EU? Koja ograničenja postoje? Kako je raditi s kineskim investitorima i partnerima koji posluju u EU? I koja je uloga tehnologije u svemu tome? O ovim i drugim pitanjima raspravljalo se na događanju.

Održan šesti online webinar

10. lipnja u 14 sati (CET), dr. David Skilling održao je webinar o tome kako male europske zemlje i male azijske zemlje rješavaju problem pandemije i deglobalizacije

Webinar je moderirala prof. dr. sc. Mia Mikić. Nakon izlaganja, uslijedila je kratka rasprava. Zahvaljujemo svim sudionicima na interesu i aktivnom sudjelovanju.Održana treća sjednica Savjeta CRO-CHI Think Tanka

26. svibnja u 11 sati putem Zoom platforme održana je treća sjednica savjeta CRO-CHI Think Tanka. Na dnevnom je redu bila prezentacija projekta CHERN- China in Europe Research Network koju je održala Nanna de Graaff (predsjednica CHERN-a i izvanredna profesorica za međunarodne odnose na Odjelu političkih znanosti i javne uprave u Amsterdamu – Vrije Universiteit). Prezentacija je obuhvatila osnovne informacije o CHERN-u, njegovom osnivanju, aktivnostima i radnim grupama.

Uslijedila je rasprava. Pitanja su gospodinu Hendersonu i gospođi Graaff postavljali prof. dr. sc. Ivo Josipović, prof. dr. sc. Ivo Družić, dr. sc. Rita Zhao i prof. dr. sc. Ante Simonić. Zaključili su da je međusobna suradnja i otvaranje novih pitanja u kontekstu Europe i Kine izrazito važno.

Održan peti online webinar

13. svibnja u 14 sati (CET), Peter Pinguang YING održao je online webinar o Kineskim državnim poduzećima i putevima reformi Webinar je moderirala prof. dr. sc. Mia Mikić. Nakon izlaganja, uslijedila je kratka rasprava. Zahvaljujemo svim sudionicima na interesu i aktivnom sudjelovanju.

Održan četvrti online webinar

15. travnja u 13:30 sati David Morris održao je online webinar o Političkim rizicima inicijative jedan pojas, jedan put: možemo li upravljati rizicima međuovisnosti s Kinom ili smo predodređeni za geopolitičko sučeljavanje? Webinar je moderirala izv. prof. dr. sc. Kosjenka Dumančić- Prodekanica za međunarodnu suradnju i projekte Ekonomskog fakulteta- Zagreb i voditeljica Zavoda za euroazijska istraživanja.

Održana druga sjednica Savjeta CRO-CHI Think Tanka


Druga (virtualna) sjednica Savjeta CRO-CHI Think Tanka održana je u utorak, 06. travnja 2021. od 11:00 – 13:00h putem Google Meet platforme. Na dnevnom je redu bilo aktualno stanje suradnje Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, gospodarska i znanstveno-istraživačka i obrazovna suradnja, informacije o aktivnostima Konfucijevog instituta, te strateška pozicija Kine u novom globalnom post-COVID i post-Trump okruženju.

Održan treći online webinar

18. ožujka u 14 sati dr. sc. Mia Mikić održala je online webinar o Regionalnom sveobuhvatnom gospodarskom partnerstvu i post-globalizaciji. Webinar je moderirala doc. dr. sc. Anita Čeh Časni- zamjenica voditeljice Zavoda za euroazijska istraživanja.

Održan drugi online webinar

U četvrtak, 18.02.2021. s početkom u 13 sati održan je drugi online webinar u organizaciji Zavoda za euroazijska istraživanja.

Profesor Alexandr Svetlicinii (University of Macau) prezentirao je svoju knjigu: "Chinese State Owned Enterprises and EU Merger Control", a o knjizi je govorila i prof. dr. sc. Jasminka Pecotić Kaufman (Katedra za pravo, EFZG). Webinar je moderirala izv. prof. dr. sc. Kosjenka Dumančić- voditeljica Zavoda za euroazijska istraživanja i prodekanica za međunarodnu suradnju i projekte Ekonomskog fakulteta -Zagreb.


Veleposlanik Indije

u posjeti EFZG-u & ZEI-u


U četvrtak, 28. siječnja 2021. H. E. Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj, posjetio je Ekonomski fakultet. Ugostila ga je uprava Fakulteta - dekan prof. dr. sc. Jurica Pavičić, prodekanice izv. prof. dr.sc. Kosjenka Dumančić i izv. prof. dr.sc. Sanja Sever Mališ i doc. dr.sc. Velibor Mačkić, posebni savjetnik Predsjednika RH za ekonomiju.

Tom prilikom veleposlanik Srivastava upoznao se s radom Fakulteta i Zavoda za euroazijska istraživanja. Domaćini i počasni gost razgovarali su o mogućnostima suradnje s naglaskom na zajedničke međunarodne projekte.

Održan prvi online webinar u organizaciji ZEI-a

Prvi online webinar u organizaciji ZEI-a održan je u petak, 18.12.2020. s početkom u 13 sati putem Google Meet platforme.

Ukratko o webinaru:

Autori su analizirali pravni okvir EU-a za nadzor izravnih stranih ulaganja u EU, provedbena rješenja u pet država članica EU-a iz Srednje i Istočne Europe (CEE) te razmatrali stanje i perspektive regulacije izravnih stranih ulaganja u Republici Hrvatskoj.