EU izdvaja 10,5 milijuna eura za istraživanje Kine

Izvor: Flickr

tri projekta Horizon Europe ZA potporu ISTRAŽIVANJa 

Europska komisija nastoji ojačati neovisno znanje Europe o Kini usred rastućih geopolitičkih napetosti. Naime, Komisija je dodijelila 10,5 milijuna eura za tri projekta Obzor Europe čiji je cilj povezivanje i unaprijeđenje stručnosti približno 1000 stručnjaka za Kinu na sveučilištima i think tankovima u EU-u, izvještava ScienceBusiness. Cilj je izgraditi bazu znanja EU-a o Kini koja je odvojena od perspektiva SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva ili drugih zemalja koje pomno prate kineski gospodarski i politički uspon, te iskoristiti to znanje za donošenje odluka u EU-u.

Tri projekta Obzor usklađena su s naporima Komisije da uspostavi novu strategiju za suradnju s Kinom na razini cijele EU-a, kako je navela predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Ona se zalaže za to da Europa "smanji rizik" u svojim odnosima s Kinom, umjesto da potpuno prekine veze ili se "odvoji" od te zemlje (Europska komisija). Stručnjaci u području kineskih studija pozivaju na posebnu strategiju specifičnu za EU. Kjeld Erik Brødsgaard, stručnjak za Kinu na Copenhagen Business School, koji koordinira jedan od projekata Obzora, vjeruje da postoji europska perspektiva Kine koja se razlikuje od drugih regija. Predlaže da Europa ne gleda na Kinu kao na prijetnju i da usvoji objektivniji pristup umjesto ideološkog. Međutim, Brødsgaard naglašava nužnost temeljnog znanja i razumijevanja Kine kako bi se formulirala snažna politika. Slično tome, Philipp Brugner iz bečkog Centra za društvene inovacije (ZSI), uključen u projekt ReConnect China, naglašava potrebu da Europa razvije vlastito, neovisno znanje o Kini. Zajednica kineskih stručnjaka raspršena je diljem EU-a, zbog čega je ključno uspostaviti veze i suradnju između čvorova znanja kroz inicijative poput projekata Obzor.

Tri projekta Obzor imaju za cilj odgovoriti na te izazove pružanjem platforme za neovisno istraživanje Kine. Komisija prepoznaje potrebu za razumijevanje Kine iz vlastite, europske perspektive, a ne samo putem vanjskih izvora. Stoga je sudjelovanje u projektima ograničeno na organizacije sa sjedištem u EU ili zemljama koje su pristupile Obzoru. Ovo isključenje znači da renomirane kineske istraživačke institucije u Europi, poput Kineskog centra Sveučilišta Oxford i Škole orijentalnih i afričkih studija Sveučilišta u Londonu, nisu dio projekata Obzor.

Dva projekta Obzor započela su krajem 2022. sa zajedničkim proračunom od 8 milijuna eura. Njihovi ciljevi uključuju stvaranje više istraživanja o Kini, poticanje umrežavanja među postojećim EU stručnjacima i širenje svojih nalaza kreatorima politika i široj javnosti. Treći projekt, za koji su prijave za bespovratna sredstva zatvorene u ožujku, dodijelit će 2,5 milijuna eura za stvaranje javne online baze podataka koja obuhvaća različite vrste istraživanja u Kini, uključujući engleski prijevod službenih dokumenata kineske vlade.

Izvor: Science Business