Taiwan nastoji privući digitalne nomade

Izvor fotografije: Wikimedia Commons



Tajvan mora omogućiti bolje bankarske usluge, vize i lakši pristup stambenom prostoru kako bi postao kompetitivan na međunarodnoj razini digitalnog nomadizma

Prema listi Digital Nomads-a , četiri azijska grada navedena su kao najbolja mjesta za radnike na daljinu ("remote workers") u 2023. – jedan u Vijetnamu, jedan na Tajlandu i dva na Baliju. Gradovi se ocjenjuju na temelju troškova života, kvalitete interneta i ukupne pogodnosti za život. Trenutno, tajvanske lokalne vlasti, poput okruga Taitung, poduzimaju korake da privuku digitalne nomade kako bi ojačale lokalno gospodarstvo, izvještava SCMP. Na primjer, vlada okruga Taitung radila je s neprofitnom organizacijom pod nazivom Crossroads kako bi otvorila vrata digitalnim nomadima povezujući ih s lokalnim stanodavcima i hotelijerima kako bi im osigurala smještaj i zajednički radni prostor. Radnicima na daljinu također su pružili podršku na engleskom jeziku i obučili 80 lokalnih tvrtki kako raditi sa strancima. Desetak digitalnih nomada iskoristilo je prednosti programa. Pandemija je ubrzala trend rada na daljinu - oko 6000 ljudi zatražilo je otvorene radne dozvole i boravak od 2020.

Međutim, unatoč prednostima kao što su dobar prijevoz, javna sigurnost i snažna internetska pokrivenost, Tajvan još uvijek nije popularno odredište digitalnih nomada. Iako neke lokalne inicijative potiču tajvanski digitalni nomadizam, uredi središnje vlade nisu priznali digitalne nomade kao kategoriju za dobivanje vize ili boravišta. Radnici na daljinu također navode da Tajvan mora omogućiti bolje bankarske usluge, vize i lakši pristup stambenom prostoru kako bi postao kompetitivan na međunarodnoj razini digitalnog nomadizma.

Source: SCMP